Рецензии

Недялко Славов: Пет констатации за Веско Велев

Веско Велев е от творците, които имат куража да живеят живота.

А това означава, че има способността да се радва на пълнокръвната си сетивност като отива и се връща до и от истинското познание, постигайки го чрез разума и сърцето си.

Поради и въпреки това Веско Велев притежава удивителна способност да продължава и да доразвива художествените идеи на природата, като превръща предметите и природните форми в произведения на изкуството.

Веско Велев е от малцината съвременни художници, които не се борят със себеизразяването си, като съсипват в тази изтощителна битка и околните, а напротив прави всичко това с удивителна лекота, присъща на самородния талант.

Веско Велев е стоик поради осъзнатата си мисия на творец, в която твореца се превръща във филтър за черното на живота, като го оставя за себе си, а препраща светлината за хората.

Веско Велев е щастливец, поради умението си да разговаря с овошките в градината си, с любимото си куче, с приятелите и непознатите, да предсказва дъжда един ден преди това, да улавя склонността на снега към лилавите тонове, да познава качеството на червеното вино по тънкия исир, който оставя линията на нивото му в каната, да вижда сломената цигулка в тялото на старицата, както и грифа на виолата – в раменете на момичето, изобщо да върти калейдоскопа на въображението си както си иска, и поради това знаейки или незнаейки, че е щастливец и истински творец, да ни прави част от щастието да си жив.

Автор: Недялко Славов